Anul 2012 aduce semne timide de restabilire a optimismului, aşadar românii îşi consideră situaţia financiară şi perspectivele actuale ceva mai bune decât în urmă cu un an, potrivit celui mai recent studiu GfK România, Barometrul de Încredere a Consumatorului. Totuşi, în privinţa situaţiei economice generale a ţării, românii rămân pesimişti.
Astfel, dacă în luna februarie 2011, 68% dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât acum un an, în februarie 2012 procentul celor care o duc mai greu din punct de vedere financiar coboară la 61%. Totuşi, în privinţa situaţiei economice generale a ţării, românii rămân pesimişti.
Se simte totuşi o uşoară îmbunătăţire – anul trecut 85% dintre ei nu credeau că economia merge bine, în vreme ce în 2012 acest procent a scăzut la 76% din populaţie. Jumătate dintre cei chestionaţi nu văd o îndreptare a situaţiei economice în următoarea perioadă.
Părerile românilor faţă de evoluţia situaţiei lor financiare în următorul an sunt împărţite: 40% cred că venitul lor va rămâne acelaşi, în vreme ce 37% spun că se aşteaptă ca acesta să scadă. Aceste procente sunt relativ constante în ultimii 3 ani, cu uşoare semne de îmbunătăţire în 2012.
“Românii continuă să fie prudenţi cu banii lor. Deşi indicatorii privind inflaţia şi încrederea în stabilitatea locului de muncă arată un optimism în creştere, cifrele legate de disponibilitatea de a economisi nu s-au îmbunătăţit faţă de anul trecut”, a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK România.
Potrivit studiului citat, 8 din 10 români nu consideră că este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se aşteaptă să pună bani deoparte nici în următorul an.
Aproape trei sferturi din populaţie crede că preţurile au fost mai ridicate în februarie 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar 67% estimează că preţurile se