Iubitorii de animale mai bine nu citesc, dar deţinătoarele de blănuri pot găsi detalii incitante: cum se jupoaie perfect o nurcă, din vârful cozii până la mustaţă. Sursa: 7EST
Imaginaţi-vă înconjurat de mii de leşuri, că păşeşti printre hoituri al căror miros îţi rămâne întipărit în minte până în ultima zi a vieţii. Imaginaţi-vă cum e să agăţi leşurile în cârlig şi să le jupoi la foc automat, de la coadă la mustaţă, lăsând trupul mustind a sânge să ţi se scurgă printre mâini ca un peşte alunecos. Şi să faci asta de 3.000 de ori pe zi. E ceea ce a trăit Ionuţ C., un ieşean de 31 de ani şi care, neavând încotro, cu un copil abia născut acasă, s-a făcut jupuitor de nurci în Danemarca.
Îţi merge mâna ca la robot
A aplicat prin programul Eures de la AJOFM. Oferta părea bună: 1.500 de euro pentru un contract de-o lună. A fost selectat şi repartizat la o fermă din vestul peninsulei Iutlanda. "Am început pe 6 noiembrie 2011. Se lucrează semitehnologizat, în echipe de 12 oameni. Eu luam nurcile de picioarele din spate şi le agăţam în două cârlige. Îţi trebuie forţă în mâini, altfel într-o oră te predai. Îţi merge mâna continuu, ca la robot, la fiecare 2 secunde agăţi nurca în cârlig", a explicat tânărul ieşean.
Până să ajungă dezlipită blana de pe nurcă, animalul trece prin Purgatoriu. Mai întâi sunt omorâte prin gazare, apoi sunt rulate într-un malaxor cu rumeguş pentru a le fi curăţată blana.
Tehnici macabre
Sunt puse pe o bandă, doi muncitori taie ghearele fiecărui animal, o altă echipă prinde nurca de picioarele din spate iar un disc crestează blana pe lat. Apoi animalul este fixat în cârlig şi blana este desfăcută de pe picioarele din spate şi coadă. Spre final, nurca este înfiptă în nişte ţepi pentru a putea fi trasă blana de pe corp.
Totul se derulează în câteva secunde, trebui