Din zeci de mii de copii abandonaţi, doar o mie ajung anual în familii adoptive. Din aprilie, totul ar trebui să se schimbe.
În acest moment, adopţia unui copil în România presupune un proces lung şi anevoios, care necesită multă răbdare din parte celor care au pornit pe acest drum. Legislaţia defectuoasă ar trebui însă să fie înlocuită de una nouă şi mult mai rapidă, de luna viitoare.
"Fiţi deschişi la suflet şi la inimă când vreţi să adoptaţi"
Soţii Pluhovici din Bucureşti au adoptat în urmă cu doi ani o fetiţă de etnie romă. S-au îndrăgostit de ea în clipa în care au văzut-o. "Sfatul meu este ca toţi cei care doresc să adopte un copil să fie deschişi la suflet, la inimă şi să nu se ia după poză", spune Dana Pluhovici.
Fetiţa, care avea cinci ani în momentul în care a fost adoptată, refuza să o accepte pe Daniela. "Mă privea ca pe femeia rea care a luat-o de la buni, aşa cum îi spune asistentei maternale care a îngrijit-o de când avea trei săptămâni. Refuza să mănânce orice atingeam", îşi aminteşte ea primele săptămâni alături de fetiţă.
În cazul adopţiei unui copil de peste doi ani, părinţii nu au dreptul la concediu maternal. "Ar fi nevoie de măcar 90 de zile, pentru că un copil mai mare se daptează greu. Nu poţi să îi spui. «Eu sunt mama ta, de maine eu mă duc la muncă şi tu la grădiniţă»", explică Daniela.
Pentru binele fiicei sale, Daniela a acceptat-o în viaţa Antoniei şi pe asistenta maternală, de care fetiţa e foarte apropiată.
Părinţii care înfiază copii peste doi ani cer trei luni de concediu
LEGE NOUĂ
Copii adoptabili într-o lună!
Noua legislaţie va face ca micuţii abandonaţi să ajungă în familii adoptive într-un interval de timp mult mai scurt.
"Legea intră în vigoare din 7 aprilie. Obiectivul nostru este să mărim numărul de copii adoptabili şi