Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, ca urmare a anunţului privind scăderea peste aşteptări a indicelui care măsoară dinamica producţiei industriale şi a serviciilor din zona euro. Investitorii se tem că economia europeană încetineşte.
Euro a scăzut cu 0,4% la ora 11.06, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,3158 dolari. Miercuri, moneda unică urcase la 1,3285 dolari, cel mai ridicat nivel din 8 martie până la momentul respectiv.
Potrivit Markit Economics, indicele compozit privind serviciile şi producţia industrială din zona euro a scăzut la 48,7 puncte luna aceasta, de la 49,3 în februarie. Economiştii anticipau că indicele va creşte la 49,6 puncte. Menţionăm că un indice mai mic de 50 de puncte arată o scădere a sectorului analizat.
Indicele Markit privind evoluţia producţiei industriale din zona euro a coborât la 47,7 puncte în martie, de la 49 în februarie, iar cel care măsoară dinamica serviciilor a scăzut la 48,7, de la 48,8.
Potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Centrale Europene (BCE), economia uniunii monetare va scădea cu aproape 0,1% în 2012. Previziunea BCE a fost modificată în sens negativ, instituţia anticipând anterior o expansiune de 0,3%.
Erkki Liikanen, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat, luna aceasta, că banca centrală a realizat partea sa din ceea ce era de făcut în lupta împotriva crizei, iar acum guvernele naţionale trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile care le revin.
"Am reuşit să producem, din punctul de vedere al pieţei, o schimbare decisivă a sentimentului acesteia. Pe partea fiscală, a deficitelor, a datoriei pe termen lung, guvernele trebuie să acţioneze. Doar ele pot face acest lucru", a subliniat reprezentantul BCE.
ALINA VASIESCU Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul,