* Interviu cu domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
Reporter: Aţi primit oficial din partea Comisiei Europene decizia privind conversia în acţiuni a întregii creanţe deţinute de AVAS faţă de Oltchim?
Bogdan Chiriţoiu: Am primit decizia oficială a Comisiei Europene privind "Oltchim" chiar în acea zi, prin infogramă. Ambasadorul nostru de la Bruxelles ne-a informat în acea zi, cu privire la acest fapt.
Reporter: Prin conversia în acţiuni a întregii creanţe deţinute de AVAS la "Oltchim", acţionarii minoritari ai companiei, cum ar fi, de exemplu, PCC, sunt dezavantajaţi în raport cu acţionarul majoritar, statul român, cei dintâi fiind diluaţi. Cum comentaţi?
Bogdan Chiriţoiu: Acţionarul minoritar PCC se diluează dacă nu vrea să participe la majorarea de capital. Vom avea grijă să nu fie în nici un fel discriminaţi acţionarii minoritari.
Reporter: Cum veţi face acest lucru?
Bogdan Chiriţoiu: Acţionarii minoritari ai "Oltchim" vor avea drept să subscrie. Teoretic, statul renunţă la datoria în bani şi vrea, în schimb, acţiuni la valoarea nominală. Atunci şi ceilalţi acţionari, ca să nu fie diluaţi, vor primi dreptul să aducă bani şi să primească, la acelaşi preţ, acţiuni până în maxim cota pe care ei o au acum. Este corect, nu?
Când cumperi 18% dintr-o companie care are datorii de sute de milioane de euro, înseamnă că ai cumpărat şi 18% din acea datorie. Şi atunci trebuie să plăteşti.
Atunci când PCC a cumpărat 18% din Oltchim, şi-a asumat inclusiv managementul combinatului. De asemenea, şi-a asumat un acţionar majoritar - statul român, plus datoriile de sute de milioane.
Nu poţi să plăteşti un preţ mic şi, după aceea, să ai pretenţia să fi cumpărat compania Microsoft...
Reporter: Dar "Oltchim" face în continuare datorii...
Bogdan Chiriţoiu: Acesta este riscul acţionarului minorita