Victor Ponta și-a comparat ascensiunea politică cu cea fostului premier britanic Tony Blair, politcianul laburist care a condus Regatul Unit al Marii Britanii timp de 10 ani. Blair a readus Partidul Laburist la guvernare după o lungă perioadă de opoziție.
"Eu am fost ales preşedinte al PSD în 2010, mai repede decât îmi imaginasem chiar eu şi mai repede decât îşi imaginase chiar PSD-ul. Într-o dezvoltare normală a partidului probabil că peste cinci sau zece ani aş fi putut fi lider al partidului. Din păcate, PSD a pierdut două alegeri la rând şi atunci a mers pe ideea unui lider tânăr care schimbă foarte mult în interiorul partidului, care schimbă structural modul de abordare a problemelor, care schimbă mesajul, comunicarea partidului.
Dacă vreţi, şi păstrând proporţiile, nu vreau să mi-o iau în cap cum spune românul, şi Partidul Laburist britanic l-a ales pe cel mai tânăr lider din istorie - Tony Blair - după ce a stat 18 ani în opoziţie, după ce tot au pierdut cu alţi lideri. Nu l-au ales de drag, l-au ales pentru că s-au gândit că asta e soluţia să câştige", a afirmat, azi, Victor Ponta într-un interviu pentru Agerpres.
În 2007, Mircea Geoană, președinte al PSD la acea vreme se inspira tot din modelul Tony Blair. Geoană l-a adus la București pe Matt Carter, fostă mâna dreaptă a lui Blair în Partidul Laburist pentru a oferi PSD consultanță în vederea câștigării alegerilor. Carter fusse prezenta drept o omul care i-a readus la guvernare pe laburiști după o perioadă de 18 ani de opoziție.
La acea vreme, Victor Ponta comenta ironic aducerea consultantului britanci pentru a ghida PSD în alegeri. : "Sper să nu trecem însă prin experienţa laburiştilor -18 ani în opoziţie- şi să trecem mai curând prin cealaltă experienţă a lor, alegeri de trei ori la rând câştigate.(...) Mi-aş dori să avem succesele laburiştilor, mai puţin Irakul ", spunea i