După cum spune şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Tulcea, Constantin Lefter, lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor prin îndiguire a localităţilor aflate în Delta Dunării şi Lunca Dunării însumează o lungime de 150 de kilometri.
După viiturile din 2010, SGA a decis să realizeze lucrări de refacere şi consolidare a zonelor afectate, lucrări realizate în totalitate.
Pentru digurile care au suferit distrugeri majore, SGA Tulcea a solicitat şi obţinut introducerea acestora pe lista investiţiilor susţinute de la bugetul de stat, fondul de mediu şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, investiţii promovate în regim de urgenţă şi care se află în diverse faze de execuţie.
1. Digul de apărare Isaccea – Ciulinet: lucrări aflate în faza finală (80% grad de realizare).
2. Digul de apărare a localităţii Crişan, incinte amonte şi aval: în curs de execuţie (grad de realizare 60%).
3. Digul apărare Mila 23 – investiţia privind reabilitatea digului existent prin consolidare şi supraînălţare: lucrări finalizate şi recepţionate în decembrie 2011.
4. Digul de apărare a oraşului Sulina: lucrările de reabilitare a digului sunt realizate, sunt în curs de finalizare lucrările la podul UM şi consolidarea breşei.
„Derulăm şi lucrări pentru îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în complexul Roşu- Puiu, investiţie ce are ca obiective şi realizarea unui deversor suplimentar pe digul cordon litoral, precum şi o reţea de desecare şi staţie de evacuare a apelor din intravilanul satului Caraorman. Lucrările pentru intravilan au fost finalizate şi sunt în curs de realizare cele de la deversorul suplimentar de la Împuţita“, mai spune Lefter.
Investiţii noi
1. Lucrările de apărare a localităţii Tudor Vladimirescu sunt în curs de finalizare (grad de realizare 95%), urmând ca pâna la finalul lunii aprilie să fie finalizat digul