Conform unui studiu publicat pe maxisciences.com, rănile urșilor negri care trăiesc în nordul Statelor Unite au tendința de a se vindeca în timpul hibernării, transmite Agerpres.
Fenomenul este unul interesant și rămâne de văzut cum poate ajuta medicina în vindecarea rănilor şi infecţiilor persoanelor cu metabolism defectuos.
Oameni de ştiinţă de la universităţile din Wyoming şi Minnesota, alături de Departamentul pentru resurse naturale din Minnesota, au urmărit 1.000 de urşi, supraveghindu-le sănătatea şi comportamentul. Ei au observat că, în perioada de hibernare, atunci când metabolismul încetineşte semnificativ, rănile produse de gloanţele vânătorilor, dinţii şi ghearele altor urşi sau de alţi prădători, aveau tendinţa să se vindece spontan, lăsând foarte rar cicactrice.
“Rănile, suferite cu ceva timp înainte de hibernare, erau adesea infectate sau inflamate... la începutul iernii. Când îi vizitam pe urşi în bârlogurile lor, majoritatea rănilor erau complet vindecate, fie că le suturasem sau nu, fie că le administrasem antibiotice sau nu”, subliniază autorii în raportul publicat.
Oamenii de ştiinţă speră că vor dezlega în timp misterul vindecării urşilor când temperatura corpului, ritmul cardiac şi metabolismul scad. Aspectul capătă o importanţă deosebită pentru cercetătorii din medicină, care au colaborat cu zoologii la studiu, sperând să îmbunătăţească vindecarea rănilor cutanate cu risc de infecţie la pacienţii în vârstă, cei suferind de malnutriţie, hipotermie sau diabet, la care metabolismul “adoarme”.