Cel mai mare producător autohton de vin, care a avut profit în 2011, a intrat în insolvenţă. Procesul îi poate afecta planurile de extindere.
Unul dintre puţinele branduri autohtone româneşti din „epoca de aur" care au supravieţuit trecerii la capitalism nu a scăpat de efectele crizei, chiar dacă rezultatele financiare obţinute în ultimii ani ar putea fi considerate demne de invidiat.
Creşterea cifrei de afaceri cu 45 de milioane de lei, ajungând la 185 de milioane de lei în 2011 (aproximativ 44 de milioane de euro) nu a reprezentat o garanţie pentru afacerile Murfatlar, cel mai mare producător autohton de vin, cu o cotă de piaţă de peste 25%. Săptămâna trecută, societatea a solicitat intrarea în insolvenţă, cerere aprobată luni de Tribunalul Constanţa. Creditorii rămân necunoscuţi, pe solicitarea oficială apărând doar firma portugheză AMORIM & IRMAOS.
Blocaj financiar
Mişcarea este surprinzătoare, în special în contextul rezultatelor financiare obţinute de companie în 2011 şi a strategiei agresive de extindere şi promovare din ultimii ani. În 2011, Murfatlar, care administrează 3.000 de hectare de vie şi obţine o producţie de peste 20 de milioane de litri, a înregistrat un profit de 2,5 milioane de euro, şi acesta în creştere faţă de anul precedent.
„Gradul lent de recuperare a banilor din piaţă, caracteristică generală a mediului de afaceri în această perioadă, are ca principal efect lipsa de lichidităţi, făcând dificilă achitarea datoriilor exigibile", declară Cosmin Popescu, director general al Murfatlar România, într-un comunicat.
Patronii Murfatlar,în Forbes 500 miliardari
Afacerea Murfatlar este controlată de Ion şi Emanuel Dobronăuţeanu prin intermediul firmelor Vitivinicola Basarabi, Euroavipo şi Euro Trade Invest. Fraţii Dobronăuţeanu ocupă locul 118 în Topul „Forbes 500 miliard