Beneficiile fisticului au fost demonstrate de nenumărate ori de diverse studii. În general, acestea sunt recunoscute pentru efectul benefic asupra cordului și pentru calitățile nutriționale pe care le dețin, fiind o bogată sursă de fibre, proteine și importante vitamine, minerale și fitonutrienți.
Fisticul conține mai mut de 30 de vitamine, minerale și fitonutrienți printre care: curpu, mangan și vitamina B6. Este singura “nucă” în a cărei compoziție se regăsește o cantitate mai mare de luteina și zeaxantin – antioxidanți responsabili pentru protejarea organismului de radicalii liberi dăunători.
Sursă importantă de minerale
- Cupru - important pentru o serie de procese biochimice responsabile pentru sănătatea organismului, cum ar fi dezvoltarea corectă a țesutului conjunctiv din oase și organe. Este, de asemenea, important pentru sănătatea cardiovasculară.
- Mangan - important în formarea oaselor și în metabolizarea proteinelor, grăsimilor și a carbohidraților.
- Magneziu - regularizează temperatura corporală, permite contracția nervilor și a mușchilor și sintetizează proteinele. Este important în metabolizarea vitaminei D.
- Potasiu - este vital pentru buna funcționare a tuturor celulelor din organism. Deficiența de potasiu poate conduce la hipertensiune arterială, apariția pietrelor la rinichi, afecțiuni cardiovasculare și atacuri cerebrale.
Vitamina B6
30 de grame de miez furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar, în producerea de hemoglobina și sintetizarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina. Ajuta la menținerea unor niveluri normale a glicemiei atunci când aportul caloric este scăzut precum și pentru ameliorarea simptomelor ce însoțesc sindromul premenstrual.
Antioxidanți
Radicalii liberi pot avea efecte