Companiile nu se aşteaptă la o revenire substanţială a pieţei, deşi sectorul a crescut în 2011 cu 5%.
Contextul economic dificil va ridica şi în acest an provocări pentru piaţa cimentului. Producătorii spun că obţinerea în acest an a unor rezultate similare cu cele din 2011 ar fi un câştig. Chiar dacă anul trecut, piaţa cimentului a dat semne de revenire, companiile de profil nu consideră că au scăpat de dificultăţi, chiar sunt prudente cu estimările făcute pentru 2012.
Costuri mai mari
„Piaţa a înregistrat anul trecut un avans de 5% în volum datorită lucrărilor de reabilitare, lucrărilor de reparaţii şi lucrărilor de infrastructură. Iar în acest an piaţa ar putea stagna sau avansa cu 2-3%, în linie cu evoluţia în ansamblu a industriei construcţiilor", a declarat Florian Aldea, country manager al Carpatcement.
El a mai spus că această creştere ar putea fi posibilă dacă sunt demarate marile proiecte anunţate din construcţii. În acelaşi timp, reprezentanţii Lafarge România estimează că piaţa cimentului ar putea înregistra un avans de 2-5%, în volum, susţinut în principal de lucrările de construcţie.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de vânzare a cimentului, Aldea a spus că acestea au înregistrat o uşoară scădere anul trecut, iar în 2012 depind de evoluţia pieţei. El a arătat că producătorul de materiale de construcţii a înregistrat creşteri de costuri, în special ale celor energetice şi cu combustibilii, şi şi-a redus marjele de profit, pentru păstrarea clienţilor.
„Anul trecut am înregistrat o creştere a volumelor livrate, dar am scăzut preţurile, ceea ce a generat un impact asupra veniturilor, care s-au diminuat. (...) În 2012 ne aşteptăm să fim cel puţin la nivelul de anul trecut", a declarat Sonia Artinian, care conduce operaţiunile Lafarge din România, citată de Mediafax.
Ea a spus că pe lângă proiectele de inf