În curând va fi posibil un nou tip de tratament al diabetului insulino-dependent, un fel de pancreas artificial. Institutul Clinic Fundeni şi Universitatea din Dresda se află într-un program de testare a aparatului capabil să restabilească valorile normale ale glicemiei, a anunţat profesorul doctor Irinel Popescu, cu prilejul celui de-al VII-lea simpozion “Academicianul Nicoale Cajal”.
Acest eveniment medical se derulează în cadrul conferinţei medicale organizate de Fundaţia “Dan Setlacec” pentru promovarea proiectului SPER, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
În condiţiile în care insulina este asociată cu unele neajunsuri, că există riscul rejectului în cazul transplantului de insule pancreatice şi al dispariţiei acestora, acest aparat prezintă avantajul că protejează insulele pancratice, ceea ce este foarte important pentru pacient. Profesorul doctor Constantin Ionescu-Târgovişte spune că, dintre metodele existente, “aceasta pare a fi cea mai avantajoasă şi mai de perspectivă, deoarece obţine celule beta pancreatice din celule stem embrionare”. Acest aparat permite trecerea nutrienţilor şi a oxigenului în doze necesare celulelor. “Ar fi un mare succes pentru viitorul pacienţilor insulino-dependenţi care tânjesc să nu mai facă insulină”, susţine prof. dr Târgovişte.
La ediţia din acest an a simpozionului consacrat omagierii personalităţii academicianului Nicolae Cajal, la care au participat reputaţi medici români şi străini, o secţiune specială a reprezentat-o cercetarea translaţională. În acest sens, la Institutul Clinic Fundeni s-a alcătuit o echipă de cercetare fundamentală, coordonată de profesorul doctor Dan Duda de la Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School Boston. Un punct sensibil al medicinei româneşti îl reprezintă cercetarea, care reprezintă