PIERDERE. După o carieră de aproape 50 de ani în teatru, actorul Ştefan Radof a murit ieri în urma unui stop cardiorespirator. Sursa: AGERPRES
Ştefan Radof a lăsat în urma sa un public încântat de prezenţa sa pe scenă, câteva filme şi de versurile sale, a doua mare pasiune. Mâine, el se va alătura marilor actori care au dispărut dintre noi în ultimii ani, printr-o ceremonie, la cimitirul Bellu, din Capitală.
Încă de astăzi, cei apropiaţi, dar şi cei care l-au admirat, pot să îşi ia adio. Trupul său este depus la teatrul lui de suflet, Nottara. Acolo, la 31 de ani, mult mai târziu decât colegii săi de generaţie, Ştefan Radof şi-a început ca riera în Capitală. Jucase după terminarea facultăţii la Piatra Neamţ, pentru o scurtă perioadă.
Pasionat de teatru încă din tinereţe
De când era elev al Colegiului "Sfântul Sava", Ştefan Radof visa la o carieră în actorie. Meseria mult dorită a fost obţinută, însă, după o lungă luptă. A fost obligat de regim să urmeze o şcoală profesională şi a ales una economică.
În ’53 a fost arestat şi trimis la cinci ani de muncă silnică pentru uneltire împotriva orânduirii de stat.
"Am plecat într-o dimineaţă după ţigări şi peste 10 minute doamna Radof mă vedea la TVR, vorbind de la balcon, în "Piaţa Golanilor". Nu-mi pare rău şi nu o să-mi pară rău niciodată de ce am făcut atunci, cum nu mi-a părut rău nici că am fost în închisorile comuniste", povestea el într-un interviu pentru CineaRX despre momentul 1989 şi despre detenţie.
Nottara, teatrul de suflet
În anii de zile petrecuţi în teatru, cei mai mulţi la Nottara, teatrul de la care s-a şi pensionat, a avut parte de roluri memorabile în "Antigona", "Petru Rareş", "Viziuni flamande" , "Hamlet", "Timon din Atena", "Livada de vişini" şi "Nora".
Ştefan Radof nu este printre actorii care s-au făcut remarcaţi în lumea cinematografiei, deşi a avut câtev