La 31 martie 2012, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 34,6 miliarde de euro, fata de 33,387 miliarde de euro la 29 februarie 2012. Acest nivel al rezervelor pare sa indice faptul ca BNR nu a intervenit pe piata valutara in martie, contrar estimarilor unor banci comerciale. Sedintele - Comitetului de Administrare a rezervelor internationale- CARI, dupa cum este denumit in interiorul BNR- din cadrul Bancii Centrale nu dureaza mai mult de o ora si nu utilizeaza nici instrumente derivate. Invaluite in mister, reprezentantii CARI au acceptat sa vorbeasca pentru HotNews.ro despre cum se iau deciziile legate de plasarea rezervelor Romaniei.
In cursul lunii martie au avut loc urmatoarele operatiuni:
Intrari de 2,22 miliarde euro, reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv emisiunea de obligatiuni denominate in dolari americani a Ministerului Finantelor Publice de 583 milioane echivalent euro), venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Iesiri de 1,003 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,153 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 martie 2012 au fost de 38,757 miliarde euro, fata de 37,822 miliarde euro la 29 februarie 2012.
Platile scadente in luna aprilie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 196,8 milioane euro.
I