Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că în coaliţie s-a stabilit la nivel politic forma proiectului de lege privind despăgubirile care va fi înaintat Guvernului şi apoi Parlamentului, arătând că 15 iulie este termenul până la care România trebuie să-şi revizuiază legislaţia în domeniu, informează Mediafax.
"Am discutat în coaliţie, la nivel politic, forma pe care să o înaintăm în Guvern şi după aceea în Parlament a proiectului de lege care vizează despăgubirile. Urmează ca săptămâna aceasta să mai aibă loc întâlniri şi săptămâna viitoare să se încerce promovarea în Guvern, după care să ajungă în Parlament pentru că e o urgenţă, 15 iulie este termenul dat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ca România să-şi revizuiască legislaţia în materia proprietăţii. Acum suntem în etapa finală", a precizat Emil Boc înainte de şedinţa BPN al PDL.
Vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall, a susţinut, pe 23 martie, într-o discuţie cu preşedintele Comisiei de Politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, importanţa respectării termenului de 18 luni pentru adoptarea unei noi legi pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism.
Cicepreşedintele Curţii Europene a menţionat importanţa respectării de către România a termenului de 18 luni, care se încheie în iulie, prevăzut în hotărârea pronunţată în octombrie 2010 în cazul Maria Atanasiu contra România, în domeniul imobilelor naţionalizate în regimul comunist, termen în care statul român ar urma să adopte o nouă lege care să asigure o soluţie eficace în acest domeniu.
MEDIAFAX informa, pe 13 martie, că Guvernul a decis suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist. Informaţia a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că măsura este necesară pentru "c