Elevi din tot județul au fost antrenați în aceste zile într-o serie de acțiuni reunite sub genericul „Școala Altfel“. Elevii din Tulcea au participat la cursuri de prim ajutor, au discutat cu deținuții sau au dezbătut problematica presei, față cu adolescenții.
Cercul de radio-tv
Sub genericul „Presa pentru adolescenți“, în cadrul activității „Școala altfel“, cercul de Redacție Radio TV al Palatului Copiilor Tulcea a organizat mai multe dezbateri cu elevi din unități școlare din municipiu.
Discuțiile, la care au participat adolescenți de 14 – 18 ani de la Liceul Pedagogic, de la Grigore Moisil, Henri Coandă, dar și de la școlile 5 și 12, au urmărit să răspundă la întrebări precum: „Adolescenții au o presă care li se adresează?“, „Dacă, găsesc ceea ce îi interesează“, etc.
„S-a ajuns la concluzia că trebuie să existe un echilibru între informare și educație în toate revistele ce se adresează adolescenților, iar profesorii să lase mai multă libertate elevilor din redacțiile revistelor școlare“, spune Viorica Petre.
Dezbaterile au fost conduse de lector universitar dr. Raluca Petre Brândușa de la Departamentul de Jurnalism și Comunicare al Universității Ovidius din Constanța.
La Penitenciar
Fenomenul de devianţă şi delincvenţă juvenilă a căpătat amploare în ultimii ani, cu toate eforturile depuse de instituţiile implicate, de specialişti şi de comunitate. Potrivit proiectelor organizate în această perioadă prin programul „Şcoala Altfel”, sunt evidenţiate semnale referitoare la comportamentul elevilor caracterizat de rebeliune, violenţă, sfidare a autorităţii, nerespectarea regulilor şcolare, absenteismul şcolar şi din mediul familial. Aceste elemente sunt reflectate în anturajele nepotrivite şi în lipsa capacităţii de conştientizare a consecinţelor comportamentelor deviante respectiv de delincvenţă juvenilă ce pot atrage f