Noul Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri al premierului Mihai Răzvan Ungureanu se aseamănă foarte mult cu Grupul Consultativ petru afaceri care se întruneşte trimestrial în Dowing Street, reşedinţa premierului britanic, scrie ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, într-o postare pe blog. Este vorba despre un grup mic, format din câţiva dintre cei mai buni oameni de afaceri din ţară, care discut cu premierul despre principalele probleme ale ţării. "Este modelul potrivit, pentru că problemele cu care se confruntă ţări ca România şi Marea Britanie sunt cele la care mediul de afaceri poate oferi multe răspunsuri - cum să creeze mai multe locuri de muncă, să construiască o economie competitivă, să crească importurile şi să atragă investiţii, cum să înregistreze creştere într-o economie cu emisii reduse de CO2", scrie ambasadorul.
În opinia lui Harris, nu e uşor de găsit echilibrul în relaţia dintre guvern şi mediul de afaceri. "Oficialii guvernamentali nu trebuie să fie nici prea apropiaţi de afaceri, dar nici prea distanţi. Cel puţin, guvernele trebuie să se asigure că acţiunile lor promovează creşterea economică şi nu o obstrucţionează", potrivit ambasadorului. Acest lucru poate fi obţinut prin discuţii cu oamenii de afaceri despre eficienţa şi transparenţa guvernării şi despre impactul noilor legi asupra investiţiilor şi locurilor de muncă.
Totuşi, subliniază ambasadorul, relaţia poate merge mai departe de atât. "În cel mai bun caz, guvernul şi mediul de afaceri pot fi adevăraţi parteneri pentru creştere economică, prin discuţii, schimb de experienţă şi combinarea planurilor şi resurselor pentru a restructura sectoare-cheie ca energia şi sănătatea sau pentru reforme vitale în adminitraţia publică sau companiile de stat," spune Harris.
Noul Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri al premierului Mihai Răzvan Ungu