Secretul unui interviu de angajare reuşit nu depinde doar de cât de mult de place viitorul şef, ci şi de cât de placi pe tine însuţi. Sursa: Shutterstock
Narcisismul, o trăsătură de obicei negativă şi enervantă, poate fi de mare ajutor în momentul unui interviu pentru un nou loc de muncă. Ideea a apărut în ultima ediţie a publicaţiei “Journal of Applied Social Psychology”.
S-a observant că persoanele narcisiste au înregistrat punctaje mai mari la interviurile simulate special pentru această cercetare, comparativ cu persoanele non-narcisiste. Au dovedit o mai bună încredere în ei, au ştiut să se promoveze mai bine şi să-şi etaleze reuşitele profesionale.
“Interviurile pentru angajare sunt printre puţinele momente în care poţi vorbi frumos despre tine. De fap, asta se şi aşteaptă de la tine. Simplificând ideea studiului: cei care sunt obişnuiţi să facă acest lucru se vor comporta mai bine decât cei care recurg la acest mecanism ocazional”, a precizat Peter Harms, profesor de management la Universitatea Nebraska-Lincoln şi co-autor al studiului.
Narcisiştii au fost şi mai ambiţionaţi, în momentul în care coordonatorul interviului i-a provocat. Spre deosebire de non-narcisişti, care şi-au temperat strategia de auto-promovare, narcisiştii au fost şi mai expresivi. Au ales să vorbească mai repede, au zâmbit interlocutorului, au gesticulat – oferind recutorului imaginea unei persoane sigure pe ea, încrezătoare şi dinamică. “Ei au mers pe principiul: «Ah, vrei să mă provoci? Atunci îţi spun nu doar că sunt bun, ci că sunt grozav»”. Şi, se pare că această strategie a avut rezultate pozitive, convingând angajatorul.
Între timp, persoanele cu o pregătire profesională identică, dar care au ales să fie mai rezervaţi, au luat punctaje mai mici.
Dificultăţi şi pentru angajatori
“Toate aceste concluzii arat