Slow Food îşi susţine prin cel puţin 10 motive, împotrivirea faţă de culturile modificate genetic.
Agricultura cu OMG-uri
Agricultura
Agricultura
Agricultura cu OMG-uri este o agricultură în lohn. Crează dependenţă comercială, fiind o însclăvire modernă a micilor fermieri. Sunt mai mult de zece motive pentru care Carlo Petrini, preşedintele Slow Food crede că nu este corect acest de model de agricultură. Conform unor ştiri recente, Polonia se alătură ţărilor care interzic cultivarea porumbului modificat genetic, MON 18. Acum în Uniunea Europeană sunt deja câteva ţări în frontul contra-OMG: Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Marea Britanie. De ce sunt belgienii, polonezii, bulgarii, britanicii, francezii, germanii contra plantelor modificate genetic?
Contaminare, sănătate, libertate, foamete?
CONTAMINARE, este primul motiv. Agricultorii au dreptul să cultive ceea ce doresc, cînd doresc. Însă cînd unii de lîngă tarlaua ta cultivă organisme modificate genetic, eşti oare protejat ? Lipsesc barierele naturale şi comerciale care să protejeze micile ferme, poate nu doresc să cultive OMG. Cultivarea de organisme vegetale modificate genetic în apropierea culturilor convenţionale, la doar 200 de metri, aşa cum prevede MADR, este ea suficientă ca evite contaminarea ? Agricultura este un sistem viu, apa, vântul, microorganismele nu pot fi ţinute sub cheie, ele circulă şi transportă între cele două tipuri de culturi.
SUVERANITATEA HRANEI. Cei care doresc să cultive organisme vegetale modificate genetic, vor să beneficieze de productivitate şi de monoculturi şi vor să depindă de cei mari. Iar cei care lucrează în agricultura organică, biodinamică, convenţională, au dreptul să îşi menţină practicile agricole. Acceptarea cultivării de OMG-uri în câmp deschis va afecta libertatea de a alege, a produ