Soarta copiilor care aşteaptă o familie ar trebui să se schimbe, odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind adopţiile, de mâine, 7 aprilie. Micuții ar trebui să ajungă în familiile care îi doresc mult mai repede, iar gradul de compatibilitate dintre ei și viitorii părinți va fi verificat pe computer de un soft special. Sursa: SHUTTERSTOCK
Noile modificări aduse în lege grăbesc deschiderea procedurilor de adopţie ceea ce va determina şi creşterea numărului de copii care vor avea o nouă familie.
Dacă până acum erau adoptaţi, în medie 1000-1800 de copii, autorităţile speră ca noile prevederi să faciliteze adopţia a peste 2.500 de copii pe an.
De cele mai multe ori, procedurile greoaie făceau ca cei mici să fie declaraţi adoptabili mult prea târziu. În România aproape 40.000 de copii nu au o familie, iar jumătate dintre aceştia trăiesc în orfelinatele.
Cel mai mult îşi doresc o familie şi în calea lor stăteau doar legile absurde care îi descurajau pe cei care ar fi putut să le ofere o viaţă mai bună.
„Obiectivele sunt clare. Dorim creşterea numărului de copii adoptabili, pentru că tuturor copiilor din sistem le trebuie o familie. Atât în România, cât şi în toată Europa sunt mulţi copii abandonaţi, care trăiesc greu în orfelinate", a explicat Bogdan Panait, Secretar de Stat la Oficiul Român pentru Adopţii.
Iată principalele noutăţi pe care le aduce noua legea care va intra în vigoare începând de mâine.
1. Copii adoptabili într-o lună
Noile modificări promit multe, în special grăbirea procesului rin care un copil este declarat adoptabil. Dacă până acum deziteresul părinţilor biologici însemna condamnarea copiilor la o lungă aşteptare, acum cei mici pot fi daţi unei familii care îi doreşte.
În cazul copiilor care înregistraţi cu părinţi recunoscuţi, micuţii vor deveni adoptabili în termen de 30 de zile de la eli