Românii care locuiesc în afara ţării şi care doresc să adopte copii pot începe procedurile de atestare ca familii adoptatoare, modificările aduse Legii adopţiilor, care deschid parţial adopţia internaţională, urmând să intre în vigoare sâmbătă.
Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a prezentat, vineri, noua Lege a adopţiilor, precizând că sâmbătă intră în vigoare modificările aduse Legii 273/2004.
Noile reglementări extind sfera persoanelor cu reşedinţa în străinătate care pot adopta internaţional copii din România. Practic, începând de sâmbătă, toţi români care locuiesc în străinătate şi doresc să înfieze un copil din România vor putea demara procesul de adopţie, prima etapă fiind solicitarea atestatului de familie adoptatoare.
Bogdan Panait a precizat că persoanele interesate ar trebui să se adreseze autorităţilor centrale din domeniul adopţiei din ţările în care locuiesc.
Preşedintele ORA a mai spus că în anumite ţări, precum Italia şi Israel, adoptarea copiilor români va începe cu întârziere, deoarece autorităţile centrale din cele două state au delegat o parte dintre atribuţii unor organizaţii neguvernamentale, care trebuie acreditate şi de către Oficiul Român de Adopţii.
Potrivit noii legi, pot adopta persoanele rude de până la gradul al IV-lea cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne, familiile în care cel puţin unul dintre soţi este şi cetăţean român sau cetăţenii străini, dacă au statutul de soţ al părintelui natural al copilului a cărui adopţie se solicită.
Preşedintele ORA a precizat că este obligatoriu ca cererea persoanei sau familiei care solicită adopţia internaţională să fie însoţită de actul din care să rezulte că există garanţiile că are posibilitatea să intre şi să locuiască permanent în statul p