Încălzirea globală nu constă doar în creşterea temperaturii şi a nivelului mărilor, ci afectează şi sănătatea oamenilor. Printre bolile care riscă să le facă oamenilor viaţa amară se numără şi maladia Lyme, scrie 7sur7.be, citat de Agerpres.
Între 2005 şi 2010, numărul celor afectaţi de boala Lyme a crescut de la 26 la 44 la 100.000 de persoane în statul Wisconsin, aceste cifre fiind valabile la scară naţională în Statele Unite: în anii 1990 se înregistrau 15.000 de cazuri pe an, iar acum se constată 30.000 - 40.000.
Boala Lyme este un exemplu din lista lungă a bolilor infecţioase care apar tot mai des în SUA. Experţii consideră că încălzirea şi precipitaţiile variabile joacă un rol în răspândirea şi intensitatea zoonozelor - infecţii transmisibile de la animal la om sau de la om la animal, vinovate de circa 75% din toate bolile emergente. Aceste boli sunt transmise de insecte - căpuşe sau ţânţari.
Pentru că insectele au sânge rece, ele sunt foarte sensibile la condiţiile exterioare. Câteva grade sau câţiva litri de ploaie în plus le pot influenţa semnificativ capacitatea de supravieţuire, reproducere şi transmitere a unui parazit. Iernile blânde duc şi ele la înrăutăţirea situaţiei: la temperaturi mai ridicate, căpuşele ies mai devreme şi tot mai devreme îşi atacă victimele. Căpuşele migrează şi geografic, ajungând să se instaleze în regiuni în care nu existau înainte.
Un studiu publicat în luna martie arată că populaţia de căpuşe din estul Canadei este în plină expansiune - creşterea estimată în 2010 a fost de 18%, iar în 2020 se prevede o majorare cu 80%. În ultimii 60 de ani, temperaturile medii anuale au crescut în Canada cu 1,4 grade, aşa că experţii sunt îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla la cele două grade în plus anunţate. Încălzirea globală nu constă doar în creşterea temperaturii şi a nivelului mărilor, ci afectează şi sănăta