Rata anuala a inflatiei a coborat in martie la 2,4%, dupa ce cresterea lunara a preturilor de consum a fost de 0,42%, potrivit datelor furnizate marti de Institutul National de Statistica. Cele mai mari scumpiri le-au avut ouale si fructele, in vreme ce medicamentele sau energia termica s-au ieftinit usor in ultimele 3 luni. E drept, odata cu reaprinderea inflatiei in UE, preturile romanesti pot suporta efectele inflatiei externe, concretizate in majorarea preturilor la produsele de import.
Potrivit Raportului privind inflatia, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat este proiectata sa isi continue tendinta descrescatoare initiata la jumatatea anului 2011. Comparativ cu proiectia din noiembrie, preturile de import vor creste mai rapid in prima parte a intervalului de proiectie, avand in vedere efectele propagate recent ale crizei datoriilor din zona euro asupra cotatiei monedei nationale, precum si revizuirea in sus a scenariului exogen de evolutie a preturilor externe (IAPC).
"Inflaţia a încetinit la 2,4% în martie, de la 2,6%. Estimarile noastre erau de 2,3%, în timp ce consensul a fost de 2,5%, într-un sondaj Reuters (care acoperă de obicei mai multi analişti locali) şi de 2,4% într-un sondaj Bloomberg (care, în general, include mai multi analişti străini). Eroarea nostra principala a fost subestimarea creşterilor preturilor la combustibili. Sansele de inflaţia să coboare sub pragul de 2%, în următoarele luni sunt aproape zero", explica Vlad Muscalu, analist ING
In a doua parte a intervalului de proiectie, disiparea preconizata a impactului nefavorabil al mediului extern asupra cursului de schimb al leului este de asteptat sa aiba ca efect reducerea graduala a dinamicii preturilor de import.
Fata de proiectia anterioara, contributia componentei tutun la inflatia IPC la sfarsitul acestui an a fost usor r