Pe măsură ce se vor îndepărta aşteptările că România adoptă euro probabil că se va pune mai mult accent pe piaţa de lei, iar atunci se va ajuge la un cost suportabil pentru creditele în moneda naţională, consideră Mişu Negriţoiu, director general al ING Bank România. Sursa: Octavian Cocoloş
În prezent, principala problemă a băncilor este că nu au acces decât la resurse pe termen scurt în lei, în timp ce finanţările sunt pe termen mediu sau lung.
”Probabil pasivele de lei vor fi tot mai bine apreciate şi tendinţa este să plăteşti mai bine depozitele de lei ca să poţi să te întinzi la lichiditate şi asta este devierea faţă de dobânda de politică monetară. Injecţiile de lei la dobânda de politică monetară sunt pe termen foarte scurt şi nu sunt sustenabile, or portofoliile de credite în lei este pe termen mediu şi lung. Din păcate piaţa locală nu există ale instrumente care să îţi pună la dispoziţie lei la o dobândă comparabilă.", a spus şeful ING.
Acesta a spus că dobânda de politică monetară foloseşte mai mult finanţării statului decât corporaţiilor. "Corporaţiile nu se pot finanţa în acelaşi mediu ca şi statul", a completat acesta.
”Nu mă aştept neapărat la o nouă scădere de dobândă de politică monetară, nu văd nici la ce ar folosi. Cred că semnalul e destul de puternic şi nivelul de acum este suficient. Nici la rezerve nu mă aşept să umble BNR, pentru că politica instituţiei a fost destul de clară că nu intenţionează să umble la rezerve”, a mai spus Mişu Negriţoiu.
Ieftiniri de credite
Potrivit lui Negrițoiu, este de aşteptat ca această siutaţie de pe piaţa finanţărilor să se schimbe, în curând.
"Cred că sunt semnale bune pentru că lumea economiseşte mai mult, depozitele au crescut, astea vor fi resurse importante şi pe termen mediu şi lung care să finanţeze creditele în lei iar probabil spre finalul