Deşi nu sunt dopaţi direct cu hormoni, vitele şi puii din ferme îi "fabrică" oricum din cauza regimului alimentar intensiv.
Puii de carne iau în greutate de aproape 20 de ori într-o lună. Nu fac altceva decât să mănânce, în 24 de ore iau pauză o oră ca să doarmă.
Deşi din momentul aderării la Uniunea Europeană legea interzice clar injectarea animalelor cu hormoni, procedeul este, de fapt, altul: faptul că sunt trecuţi pe regim de îngrăşare face că organismul lor să secrete în mod fiziologic hormoni de creştere, care nu sunt distruşi prin preparare termică şi trec uşor în organismul consumatorilor. Astfel, povestea sânilor mari la băieţi din cauza cărnii "tunate" nu este chiar fum fără foc. Nu toţi consumatorii sunt afectaţi, dar copiii, fiind în creştere, sunt cei mai predispuşi la dereglări, atrag atenţia medicii.
Etichetă curată, pentru liniştea consumatorului
"Conţin şrot de soia, floarea soarelui, vitamine şi minerale. Nu conţin făină de carne, făină de peşte, oase, hormoni sau substanţe interzise în alimentaţia omului şi a animalelor", asta scrie pe ambalajele nutreţurilor şi aditivilor furajeri pentru animale. Producătorii afişează peste tot eticheta "fără hormoni" pentru a opri speculaţiile care s-au făcut de-a lungul timpului.
"În România avem reglementări clare, nu sunt permise tratamente cu hormoni care să ducă la dezvoltarea precoce şi nenaturală a copiilor. Nu am depistat astfel de cazuri. A fost la nivelul Uniunii Europene un caz acum un an cu carnea din Germania, dar situaţia a fost remediată", ne-a declarat Constantin Lupescu, directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Puii americani, injectaţi la greu cu hormoni conform legii n-au ce căuta pe piaţa din România şi UE.
"Nu mai sunt prezenţi în România din momentul integrării în UE. Nu se pot com