Grupul elen OTE şi-ar putea vinde o filială din străinătate - din Albania, Bulgaria sau România - pentru a obţine fondurile necesare plăţii datoriilor, scrie publicaţia elenă Naftemporiki citând surse apropiate discuţiilor, potrivit Bloomberg, citat de Ziarul Financiar în varianta electronică..
OTE se confruntă cu un deficit de finanţare de 500 până la 700 de milioane de euro şi de aceea grupul va lua decizii despre cum şi-ar putea creşte lichiditatea şi reduce cheltuielile operaţionale până la jumătatea acestui an, potrivit ziarului.
Informaţiile apar în contextul în care presa elenă a avut întâlniri cu reprezentanţi ai grupului elen OTE care au atins şi subiectul finanţării datoriilor companiei, şi a opţiunilor pe care le are OTE pentru refinanţare. Una dintre opţiunile menţionate de managementul OTE în cadrul discuţiilor ar fi fost şi vânzarea unor operaţiuni din străinătate însă nu este clar câte alte tentative de refinanţare ar trebui să eşueze pentru ca OTE să recurgă la acest pas.
Datoriile
Un împrumut de 763 mil. euro contractat de OTE de la un grup de bănci va deveni scadent în această toamnă. Anul viitor, alte datorii de 894 mil. euro ajung la scadenţă, la fel ca şi o emisiune de bonduri de 1,24 mld. euro. În acest context, OTE a anulat planurile de a plăti dividende şi va proceda la fel şi anul viitor. Compania a declarat că se aşteaptă să fie capabilă să-şi plătească sau să-şi refinanţeze împrumuturile din cash flow şi vânzarea de active.
Grupul elen OTE anunţase recent că va tăia salariile angajaţilor din Grecia şi mai drastic decât estimase anterior pentru a supravieţui unei politici de reglementare cu efecte mai dure decât cele ale recesiunii.
Renunţă la formarea noului număr unu pe piaţa din România?
Grupul OTE are în România un business de peste 1 mld. euro anual, prin companiile pe ca