Nu crede ca vor urma vremuri inflationiste si spune ca asa cum bancile centrale sunt independente politic, ar trebui sa fie si ministerele de Finante. Considerat printre cei mai inteligenti 5 tineri economisti din Europa, Tomas Sedlacek a acordat HotNews.ro un interviu zilele trecute, in care a vorbit despre actuala criza a euro, despre standardul aur si despre cum ar trebui revizuit conceptul de dobanda. De asemenea, zice autorul "Economiei Binelui si a Raului", economistii meritau actuala criza. "Prea devenisera aroganti", conchide fostul consilier economic al lui Vaclav Havel.
Rep: Schimba actuala criza intreaga teorie economica? Aruncam la cos cu vechile principii care ii stau la baza?
T.S.: Asistam mai degraba la o criza a increderii. De asemenea, mai cred ca uneori prea privim sistemul capitalist in alb si negru, asteptandu-ne sa fie perfect. Acum realizam ca nu este asa. E clar ca s-au facut greseli si e la fel de clar de asemenea ca acest sistem trebuie intarit. Trebuie sa fii critic cu ceea ce iubesti. Vestea buna este ca pentru prima oara in istorie, o asemenea criza nu a dus la lupte si razboaie ci la o cooperare din partea tuturor actorilor. E clar o criza financiara si economica dar care uneste, nu dezbina. A doua schimbare este aceea ca pietele nu pot rezolva ele insele aceasta criza. Trebuie operate cateva corectii, puse unele limite in functionarea lor, dar asta e o dezbatere care e in curs si care va mai dura.
(Sedlacek, despre capitalism)
Rep: Unii avanseaza ideea intoarcerii la standardul aur. Cat de rezonabila e ideea?
Nu cred ca reintoarcerea la standardul aur poate duce la ceva bun. Problema cu standardul aur este ca in mod normal cantitatea de aur nou descoperit ar trebui sa fie in ton cu cresterea economica. Ori, daca ai aceeasi cantitate de aur si economii care devint tot mai bogate asta ar in