Industria romaneasca este formata din aproape 58.000 de IMM si aproape 900 de firme considerate mari. Cel mai recent recensamant al acestor companii facut de INS indica 57.968 intreprinderi mici si mijlocii si, respectiv, 885 intreprinderi mari. Din totalul de 58.853 intreprinderi, 99,4% erau intreprinderi cu capital majoritar privat.
Vezi in text graficele privind cei mai importanti indicatori la companiile de stat si respectiv private din industrie. Sursa datelor: INSSE.
Analiza structurii personalului, in functie de statutul profesional al acestuia, respectiv personal salariat si personal nesalariat arata ca in intreprinderile din industrie personalul salariat a detinut o pondere de 99,3% (1.407.296 persoane) Din totalul efectivului de personal de 1.417.039 persoane, intreprinderile mici si mijlocii detineau 49,9%.
Din graficul de mai sus se vede ca la o capitalizare comparabila, firmele private exporta mult mai mult decat cele de stat. De asemenea, resursele destinate investitiilor la unitatea de capital social sunt mai bine utilizate la privat. Ca total al investitiilor realizate intreprinderile mici si mijlocii au detinut ponderea de 29,4%.
Structura investitiilor pe surse de finantare se prezinta astfel: surse proprii 76,4% ; credite interne 8,3% ; credite externe 8,2% ; buget de stat si bugete locale 1,5% ; capital strain 1,9% si alte surse 3,7%.
In graficul de mai sus sunt cativa indicatori dupa numarul de angajati per total industrie, iar in cel de mai jos, aceiasi indicatori colectati din companiile private din industrie. Comparatiile se pot face singure, nu e cazul sa insistam asupra lor.
Sigur, e si o problema de bani. Pentru IMM de pilda, structura pe surse de finantare cuprinde 75,0% surse proprii, 13,8% credite interne, 7,4% credite externe, 0,4% bug