Dacă ar fi să ne luăm după reclamele pe care le vedem la televizor, singurul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a avea un păr frumos, strălucitor şi sănătos este să schimbăm şamponul pe care îl folosim. Acest lucru este necesar, dar nu şi suficient...
Aşa cum tenul şi ochii resimt şi reflectă efectele stresului zilnic şi ale nopţilor nedormite, la fel şi podoaba capilară este afectată în mare măsură de stilul de viaţă şi alimentaţia pe care le adoptăm. Foliculii din care firele de păr se dezvoltă sunt entităţi funcţionale şi cât se poate de vii, înconjurate de vase de sânge care le aduc elementele nutritive de care au nevoie pentru a produce cheratina (substanţa din care se produce firul de păr). Dacă nu aveţi o alimentaţie echilibrată - adică dacă nu oferiţi foliculilor substanţele nutritive de care au nevoie - părul dumneavoastră va fi primul care va avea de suferit. Va deveni mai fragil, se va decolora, se va toci mai uşor şi textura sa va deveni mai aspră, apărând astfel pericolul de deteriorare cu mai multă uşurinţă a vârfurilor.
Sfaturi alimentare de la dermatologi
Legătura dintre starea pielii şi părului şi alimentaţie este foarte strânsă, astfel că pericolul ca sănătatea părului să fie afectată de carenţe de substanţe nutritive şi dezechilibre alimentare devine evident. Dermatologii sunt, deci, în măsură să le recomande pacienţilor ce alimente să consume pentru a avea o podoabă capilară puternică, strălucitoare şi, mai ales, sănătoasă.
Medicii vă sfătuiesc în primul rând să consumaţi multe fructe şi legume în stare crudă. Deşi nu spun că toate alimentele trebuie să fie bio sau organice, ei recomandă ca în cazul fructelor şi legumelor care se consumă cu tot cu coajă (de exemplu mere, struguri, piersici sau roşii) să optaţi pentru unele cultivate organic. Explicaţia este aceea că pesticidele cu care acestea sunt trata