Anunțul făcut în urmă cu două zile de președinta Argentinei, Cristina Kirchner, privind trecerea companiei petroliere Ypf, din proprietatea spaniolilor de la Repsol sub controlul statului argentinian, a tulburat apele de ambele părți ale Atlanticului. Există însă unele explicații pentru măsura luată de Buenos Aires în aceste zile. Sursa: REUTERS
Președinta Argentinei, aflată la al doilea mandat, adoptă în acest fel o politică extremă, similară celei pe care o duce de ani de zile în Venezuela Hugo Chavez, și care se traduce prin controlul schimburilor, restricționarea importurilor, în special în beneficiul băncii centrale, și naționalizări masive. O politică a flexării mușchilor, pe care mulți o consideră de inspirație marxistă.
Proiectul de lege trimis de guvernul de la Buenos Aires parlamentului vorbește despre „recuperarea suveranității naționale a hidrocraburilor”, însă, în practică, este vorba despre o manevră de expropriere și naționalizare foarte similară celei care se aplică în Venezuela lui Hugo Chavez.
Și pe care au dorit să o imite și alți lideri ai socialismului latino-american precum Evo Morales în Bolivia, Rafael Correa în Ecuador sau Daniel Ortega în Nicaragua.
Argentina, obligată să importe petrol pentru prima dată în istorie
Deposedarea societății spaniole Repsol de 51% din acţiunile deţinute în cadrul companiei reprezintă o mutare care lovește dur una dintre cele mai puternice companii din Spania, creând panică în mediile financiare și politice iberice, angajate deja în combaterea dificilei crize economice din Spania.
Ypf, sigla pentru „yacimentos petroliferos forense”, a fost vândut celor de la Repsol în anii '90, în epoca privatizărilor „sălbatice” inițiate de președintele argentinian de atunci, Carlos Menem, amintește ziarul ”La Stampa”.
Timp de 20 de ani, Repsol a putut să extragă petrol din s