O mare parte din laptele vândut în magazine nu este natural, ci este produs din lapte praf, iar vina aparţine "probabil autorităţilor", a declarat luni ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la inaugurarea sediului Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Naturale -IBA Bucureşti.
"Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin de fapt este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural. Cine poartă vina? Vina o poartă probabil autorităţile, care la ora actuală ar trebui să contureze acest proces. Poate există şi un vid legislativ pe această temă", a afirmat ministrul Fuia.
Ministrul a mai spus că viitorul registru al industriilor alimentare, pentru care există un proiect de lege, îi va ajuta pe cumpărători să ştie ce pun pe masă în fiecare zi.
Nonsens: laptele praf, chiar mai scump decât cel natural
Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) sunt sceptici vizavi de declarațiile ministrului și dau asigurări că pe piață nu există lapte natural „îngroșat” cu lapte praf, aceasta fiind o practică mai veche.
„Acest lucru se practica acum câțiva ani. Laptele era îmbogățit în proporție de 20-30% cu lapte praf pentru a se asigura necesarul populației. Astăzi, există destul lapte, chiar și exportăm. În plus, marii procesatori nu ar avea de ce să strice laptele, întrucât ei îl iau de la producători la prețuri foarte mici, iar laptele praf este chiar mai scump. În plus, se simte la gust”, explică Constantin Lupescu, directorul ANSVSA.
Totuși, oficialul admite că legislația nu reglementează acest lucru. „Legea nu are de ce să interzică un lucru care nu se practică”, motivează Lupescu.
Reacțiile producătorilor
Marii procesatori dezmint faptul că ar folosi lapte praf la fabricarea laptelui pasteurizat.
„Laptele nostru este colectat de la ferme autorizate,