Oasele de urs preistoric sunt cerute nu numai de muzee sau de colecţionari, ci şi de cei care cred că praful obţinut din aceste oase sporeşte potenţa sexuală.
După anul 1990, teritoriul României a devenit scena unui tip de comerţ mai mult decât insolit: cel cu oase de urs… preistoric. Oasele aşa- numitului “Urs al cavernelor” (Ursus spelaeus) sunt căutate de muzee, de colecţionari particulari, dar şi de cei care au credinţa că praful măcinat din oasele Pelaeus poate creşte potenţa sexuală.
Oase ieftine, preţuri bune
Practic, contrabanda este organizată de grupuri mici de oameni sau individual, având întotdeauna consilierea unor paleontologi sau arheologi şi a debutat în România după 1990.
Mirajul îmbogăţirii rapide prin simpla comercializare a unor „grămezi de oase” a născut rapid în România (dar şi în alte ţări, precum Spania, Ucraina, Rusia etc) o nouă clasă de căutători de comori: practic, la noi, celor care scormoneau cetăţile dacice după tezaure li s-au adăugat cei care săpau după oase.
Specialiştii români spun că oasele provenite din cavernele româneşti au intrat de timpuriu şi în colecţiile unor muzee europene (Ungaria, Austria, Germania ş.a.) sau de peste Ocean. De exemplu, unul dintre cele mai importante situri paleontologice din lume se găseşte în Peştera Zmeilor de lângă localitatea Onceasa, iar reprezentanţii Parcului Natural Apuseni susţin că mai multe muzee ale naturii din Europa expun în prezent mostre de Ursus aduse de-acolo.
Pe site-urile de vânzări din Occident, un craniu de Urs al Cavernelor (cu lungimi pornind de la 40 cm) este oferit la preţuri cuprinse între 3.200 şi 6.200 dolari, fără cheltuielile de transport, iar un schelet cu înălţimea de cca 2,5 metri este ofertat cu preţuri cuprinse între 16.000 şi 35.000 dolari.
Praful Spelaeus, afrodisiac
Specialiştii spun că, începând cu anii ’90, fenomenul con