Elevii Liceului Bishop Union din California, care au dorit sa testeze nivelul de radiaţii al uneia dintre cele mai puternice furtuni solare din 2003, au trimis in spatiu o pasare din cauciuc, imbracata in costum tricotat, relateaza The Guardian. Pasarea se numeste Camilla si a fost atasata de un balon cu heliu.
Mascota Camilla, care apartine Solar Dynamics Observatory al NASA, a fost lansata in stratosfera impreuna cu camere de luat vederi, un termometru si doua sisteme GPS. Mascota a fost trimisa de doua ori in spatiu: pe 3 martie, inaintea furtunii solare, si o saptamana mai tarziu, cand furtuna a atins apogeul. In timpul fiecarui zbor, Camilla a petrecut 90 de minute in stratosfera, unde temperatura a ajuns la -60 Celsius.
Mascota NASA a ajuns la o inaltime de aproximativ 40 de kilometri deasupra Californiei inainte ca balonul de heliu sa se sparga, asa cum era planuit, dupa care a ajuns pe pamant cu ajutorul unei parasute.
Furtuna solara a fost provocata de o pata solara numita AR1429, care a declansat peste 50 de eruptii solare in primele doua saptamani ale lunii martie. Potrivit NASA, la apogeul furtunii, particulele incarcate care s-au lovit de partea superioara a atmosferei au eliberat in trei zile caldura suficienta pentru a alimenta New York-ul timp de doi ani. Elevii Liceului Bishop Union din California, care au dorit sa testeze nivelul de radiaţii al uneia dintre cele mai puternice furtuni solare din 2003, au trimis in spatiu o pasare din cauciuc, imbracata in costum tricotat, relateaza The Guardian. Pasarea se numeste Camilla si a fost atasata de un balon cu heliu.
Mascota Camilla, care apartine Solar Dynamics Observatory al NASA, a fost lansata in stratosfera impreuna cu camere de luat vederi, un termometru si doua sisteme GPS. Mascota a fost trimisa de doua ori in spatiu: pe 3 martie, inaintea furtunii sol