Filmul pentru care celebra actriţă a primit recent Oscarul ajunge în sfârşit pe ecranele din România. Streep o interpretează pe Margaret Thatcher.
Regizoarea Phyllida Lloyd a creat un portret cinematografic al faimoasei Margaret Thatcher, prim-ministru al Marii Britanii timp de "11,5 ani", aşa cum spune chiar cea poreclită "Doamna de fier".
Nu ar fi putut găsi o altă actriţă care să "trăiască" în rol mai bine, mai intens, mai sensibil şi cu mai multe nuanţe decât Meryl Streep.
Celebra actriţă a jucat-o pe marea femeie din politica britanică începând cu postul de parlamentar pe care l-a ocupat, cu ascensiunea ei în rândul conservatorilor britanici, continuând cu perioada în care a fost prim-ministru.
În mod surprinzător, Lloyd a ales să înceapă "Doamna de fier" cu 2009, când Thatcher a ieşit la pensie, suferă de demenţă şi îşi petrece zilele vorbind cu soţul ei, Denis Thatcher (un foarte cald Jim Broadbent), decedat în urmă cu şase ani, şi amintindu-şi de zilele fericite şi mai puţin fericite din viaţa ei.
Această tehnică aleasă de regizoare face mai mult rău decât bine filmului, mai ales pentru că aproape jumătate din timp o vedem pe Margaret Thatcher nemafiind Doamna de Fier, ci o bătrânică faţă de care spectatorii simt doar milă.
Asta când biografia lui Thatcher este plină de evenimente care ar merita explorate în profunzime, nuanţate, precum bombardamentele IRA, războiul pentru insulele Falkland sau încheierea Războiului Rece.
Toate acestea sunt tratate telegrafic, în sprijinul unei noi discuţii dintre Doamna de Fier şi soţul ei, cel care a susţinut-o întotdeauna, deşi premierul Marii Britanii nu a fost cea mai implicată mamă sau soţie. Intenţiile filmului în ceea ce priveşte portretul personajului sunt neclare. Câteodată par a fi feministe, sprijinite de secvenţe cu o Margaret Thatcher în sacou albastru, ieşind în evidenţă prin