Picnicul se afla în topul activităţilor realizate de 60 % dintre români, iar în ultimul an, aproape 45% dintre aceştia au mers la picnic de peste 10 ori. Acestea sunt rezultatele un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru a vedea opinia românilor cu privire la Legea Picnicului, un proiect legislativ iniţiat de Green Revolution. Sursa: Andrei Spirache
Printre activităţile realizate de către 60% dintre românii din mediul urban în ultimele 12 luni, se număra pe primele locuri ieşirile în parc şi cele la iarbă verde sau grătar. Acestea sunt urmate de activităţi culturale (concerte, evenimente) şi sportive (în special fitness şi fotbal).
Picnic = grătar, cel puţin o dată pe lună
Aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de peste 10 ori în ultimul an, ceea ce ne duce la o frecvenţă aproximativă de o dată pe lună, ţinând cont că perioadele tradiţionale ale picnicului sunt aprilie – septembrie. De asemenea, 92,7 % din români înţeleg prin picnic activitatea de a face grătar, de a asculta muzică, de a juca diverse jocuri şi mai puţin de a citi sau a face drumeţii.
Legea Picnicului reglementează aspectele deranjante ale activităţii de picnic, iar acestea sunt relevate şi de studiul Daedalus Millward Brown: existenţa gunoaielor, lipsa dotărilor şi a spaţiilor special amenajate. De asemenea, şi gălăgia, aglomeraţia sau fumul constituie motive de deranj.
Soluţii pentru picnic curat
Dotarea spaţiilor cu coşuri de gunoi şi toalete şi salubrizarea regulată a zonelor în care se face picnic sunt considerate cele mai eficiente soluţii pentru a rezolva problemele cauzate de cei care ies la picnic.
De altfel, 76,8 % din români consideră că implicarea autorităţilor locale în administrarea acestor zone va rezolva problemele. Potrivit reglementărilor legislative, autorităţile locale trebuie s