Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a publicat acordul petrolier încheiat între statul român şi Chevron, însă documentele postate pe site-ul instituţiei nu conţin investiţiile obligatorii pe care compania s-a angajat să le efectueze în perimetrele concesionate în Dobrogea, conform Agerpres.
Documentele publicate nu aduc informaţii în plus faţă de datele prezentate ulterior în ceea ce priveşte concesiunea pe 30 de ani a unor perimetre către Chevron în Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche.
Guvernul român a primit acordul companiei Chevron de declasificare a contractelor de concesionare a unor perimetre petroliere din Dobrogea, a declarat, joi, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
Executivul a aprobat în 20 martie trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare în trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron România, Hotărârile pentru aprobarea acordurilor fiind publicate în Monitorul Oficial din 28 martie.
Cele trei acorduri între Chevron şi Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale se referă la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi şi EX-17 Costineşti.
Tom Holst, director de ţară pentru România al Chevron, declara, la începutul lunii aprilie, că decizia de secretizare a acordurilor statului cu Chevron pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut guvernului român.
'Chevron are o licenţă de explorare în zona Bârlad şi (...) Guvernul ne-a oferit trei licenţe de explorare în regiunea Dobrogea. Decizia de secretizare a acordurilor pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut guvernului român, a fost decizia ANRM, nu noi am cerut acest lucru. Noi respectăm legea din România şi decizia ANRM', a afirmat oficialul Chevron.
Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) din România a dat aviz pentru aceste acorduri petroliere, întrucât cuprind obligaţii ce vizează protecţia