Asta au cerut ieri la Hotelul Radisson acţionarii Fondului Proprietatea în adunarea generală a acţionarilor în care s-a aprobat plata unor dividende de 531 de milioane de lei (120 mil. euro), cele mai mari plătite în acest an de o companie de pe bursă, după cele ale Petrom.
Foştii păgubiţi ai regimului comunist care au avut norocul să primească acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) s-au resemnat cu preţul acţiunilor de pe bursă, în condiţiile în care acţiunile se tranzacţionează acum la un preţ egal cu cel din septembrie 2010 când Franklin Templeton a preluat administrarea fondului, iar acţiunile nu erau nici măcar listate.
Ei au cerut însă în AGA ca administratorul să încerce să plătească mai repede dividendele care li se cuvin din profitul pe anul trecut. AGA de bilanţ are loc o dată pe an, în luna aprilie, iar pe ordinea de zi sunt situaţiile financiare pe anul precedent şi propunerea privind distribuirea de dividende.
"De ce nu ne daţi dividendele mai repede? Măcar în aprilie. Pentru că noi cu banii aceştia ne facem planuri, ori de sănătate, ori de vacanţă", a fost întrebarea unui acţionar.
Un alt acţionar, mult mai virulent, l-a acuzat pe administratorul fondului că întârzie deliberat distribuirea dividendelor pentru a ţine mai mult timp banii în cont. "Aveaţi suficient timp la dispoziţie ca să finalizaţi situaţiile financiare până în martie, iar în aprilie să ne daţi dividendele, însă vreţi să daţi dividendele cât mai târziu ca să ţineţi banii la bancă şi să încasaţi dobânzi", a declarat el.
Problema ridicată de acţionarii FP este veche pe piaţa de capital din România, unde companiile încep abia în iunie să plătească dividendele pe anul precedent, iar unele amână plata dividendelor până în septembrie sau octombrie, lucru care nu se întâmplă pe pieţele dezvoltate, unde companiile plătesc dividende trimestrial, chiar pe par