Mult stimata doamna Sanziana Pop,
Sa fiu iertat daca gresesc in modul de adresare. Sunt un batranel de 80 de ani, care nu vreau sa ma incadrez in statutul varstei mele. Poate pentru ca intreaga mea cariera, de peste 30 de ani, am lucrat numai in munti si paduri. Sunt de profesie inginer silvic. Am colindat aproape toti muntii tarii noastre si nu numai. Mi-au ramas in suflet. Am conceput un sistem de parcuri nationale si am intocmit studiile de constituire a lor, inca din 1973, cand se radea de mine. Am intocmit o serie de studii de amenajare a zonelor recreative din jurul marilor orase, am intocmit studii si proiecte de reconstructie ecologica a unor zone distruse de exploatarile miniere, am conceput si aplicat o metoda de cadastru verde, am scris si cateva carti. Am facut multe, si bune si rele, in viata mea. Si iaca, tot nu ma linistesc.
As vrea sa tiparesc o mica culegere de eseuri, o sinteza a preocuparilor mele de o viata si a felului in care inteleg eu viata. Poate vor fi de folos unora. Mi-e teama insa sa nu fiu ridicol. Motiv pentru care m-as bucura daca drept incercare mi-ati publica o parte din texte in revista "Formula AS". Apreciez in mod deosebit tot ceea ce faceti prin revista pe care o publicati. M-a impresionat, in special, numarul dedicat celor 1000 de aparitii, din care am inteles sufletul care anima intregul colectiv.
Va multumesc din suflet,
dr. inginer ZENO OARCEA
Rezidirea unei tari
O tara este o casa a unui popor, in structura ei majora, ea este o permanenta. Munti, coline, campii, ape curgatoare, lacuri - sunt aceleasi ca si ale stramosilor. De cele mai multe ori le pastram si numele pe care ei le-au dat acestora.
Structura peisajului unei tari modeleaza sufletul poporului ce-l locuieste, de-a lungul secolelor si mileniilor. Exista un permanent dialog intre om si tot ce-l inconjoara. Intr-