Într-o Europă în care statele intră rând pe rând din nou în recesiune, Franţa se îndepărtează tot mai mult de austeritatea oferită de Germania ca soluţie la criza zonei euro. François Hollande, candidatul cu cele mai mari şanse la preşedinţia franceză, insistă tot mai mult pe ceea ce l-a făcut remarcat de Europa, pe creşterea economică şi nevoia ca aceasta să fie garantată de tratatele europene. Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a întors spatele aliatului tradiţional, cancelarul german Angela Merkel, şi a anunţat că va supune referendumului ratificarea pactului bugetar propus de Germania.
"Germania trebuie să înţeleagă că tocmai creşterea ne va permite să rezolvăm o mare parte din problemele noastre", a declarat Hollande. El a cerut "o nouă Europă", unde să fie garantate "solidaritatea, progresul şi protecţia" şi a avertizat asupra rupturii dintre statele din nordul Europei şi cele din sud, scrie The Wall Street Journal.
Hollande a ameninţat că, dacă el va fi ales preşedinte, Franţa nu va ratifica în forma actuală tratatul fiscal prin care Germania vrea să înăsprească disciplina bugetară în Uniunea Europeană. În afară de Cehia şi Marea Britanie, toate statele UE au semnat acest tratat.
Politicienii germani insistă că actul, ratificat deja de unele ţări, nu va fi în niciun caz renegociat. "Vor fi renegocieri. Vor face parte din negocierile privind modificarea tratatului, ceea ce vreau, sau facem un nou tratat. Dar tratatul, în forma actuală, nu va fi ratificat de Franţa", a spus Hollande. Socialistul vrea ca actul să cuprindă reguli care să asigure creşterea economică în UE. Politicianul susţine că "mulţi" lideri europeni aşteaptă rezultatul alegerilor din Franţa pentru a-i sprijini planurile şi că va trimite, a doua zi după ce va fi ales preşedinte, prin scrisori ideile sale referitoare la cum poate fi stimulată economia în Europa. @N_P