Este binecunoscut faptul că plânsul ne ajută să ne descărcăm. Noi cercetări medicale arată însă că lacrimile au și beneficii asupra sănătății, de la calmarea durerilor până la prevenirea atacurilor de cord. Au un singur efect advers, valabil doar pentru femei: strică machiajul.
Nouă din zece persoane se simt mai bine după o repriză bună de plâns, arată ultimele studii citate de independent.co.uk. Plânsul eliberează endorfine în corp, hormoni care induc o stare de bună-dispoziție.
Lacrimile emoționale au însă un efect mai puternic decât cele „obișnuite”, care apar, de exemplu, atunci când tăiați ceapă. Substanțele chimice care sunt secretate în momentele stresante se elimină prin lacrimi și echilibrează organismul, consideră cerectătorii de la Universitatea din Minnesota.
„Ne simțim mai bine după ce plângem, pentru că eliminăm toxinele care se formează în organism ca o reacție la stres. Reprimarea lacrimilor în schimb accentuează stările de anxietate și de stres care cresc tensiunea arterială și riscul de atac de cord și care pot afecta anumite zone ale creierului”, detaliază unul dintre autorii studiului, profesorul de farmacologie William Frey.
O altă teorie este aceea că plânsul ameliorează durerea, cel puțin indirect. „Oamenii care plâng sunt ca un magnet pentru ceilalți, care se oferă să-i calmeze. Studiile au demonstrat clar că interacțiunea cu alte persoane scade intensitatea durerilor”, adaugă profesorul.
Plânsul acționează local ca un dezinfectant. Bacteriile de la nivelul ochilor dispar după o repriză bună de plâns. Un alt efect benefic al lacrimilor este acela de hidratare a ochilor. Medicii chiar recomandă în cazul „sindromului de ochi uscați” picături numite „lacrimi artificiale”.
Plânsul dezinfectează nu doar ochii, ci și căile nazale. Canalele lacrimale se unesc la nivelul nasului, iar o parte din lacrimi „scapă” în acea zo