Ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, luni, la sediul USL, că situaţia Finanţelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul că această revenire ţine de opţiunea politică a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.
"Am avut nişte prime discuţii tehnice cu FMI şi Comisia Europeană şi situaţia finanţelor de azi, aşa cum a fost angajamentul Guvernului din care am făcut parte, permite revenirea salariilor. Şi acest lucru a fost discutat şi cifrele macro susţin acest lucru. În următoarele şase luni, este adevărat, este o opţiune politică a dânşilor (a USL - n.r.), dar noi am creat premisele. Situaţia economică de azi permite acest lucru", a spus Drăgoi, răspunzând unei întrebări.
Bogdan Drăgoi a precizat că ajustările au fost făcute pe mai multe planuri.
"Dacă vorbim despre deficit, să nu uităm că în 2009 deficitul a fost de 7,3% cu un început de măsuri şi vom ajunge astăzi, în urma discuţiilor care au fost cu delegaţia FMI şi CE, să avem un deficit estimat pentru anul acesta ferm de 1,9%, ceea ce reprezintă o ancoră de credibilitate a României. Dacă vorbim despre creştere economică, minusul care a fost în 2009, am plecat de la un minus de 6,6% creştere economică, iar anul acesta creşterea va fi estimată între 1,5 şi 2%.Împreună cu FMI am analizat cifrele macro pe primul trimestru, ne-am încadrat la deficit, venituri, cheltuieli, iar creştere estimată pentru primul trimestru an la an va fi de 1,5%, a fost 1,5%. Dacă ne uităm la indici macro: construcţii - 5,3 % an la an, comerţ - 5% an la an, industria - un plus de 0,5, e puţin, numai că baza de anul trecut a fost cu plus 12%. Deci, este un plus peste. Dacă ne uităm la creditare: plus 10% în februarie. Toate sunt premise economice pentru ca anul acesta să avem 1,5-2%", a explicat Drăgoi.
El a mai spus că, din punct de vede