"MembriiUSL negociază ruperea Energiei şi resurselor minerale de Ministerul Economiei, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Domeniul energiei şi resurselor va fi cel mai probabil gestionat de un ministru delegat, care ar urma să aibă în subordine şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Sursele au mai spus că favorit pentru preluarea portofoliului Energie şi resurse minerale este Iulian Iancu, deputat PSD de Bacău şi preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Ministerul Economiei ar urma să revină Partidului Naţional Liberal.
Energia şi resursele minerale sunt o temă fierbinte a campaniei electorale, USL reclamând încercările de privatizare a unor companii din acest domeniu şi cerând suspendarea acestor privatizări. Tema privatizărilor s-a regăsit şi în moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul santajabil. Aşa nu, niciodată" care a dus la demiterea Guvernului Ungureanu.
Citeşte şi Victor Ponta: În Guvern vor fi eventual şi tehnocraţi, dar susţinuţi şi asumaţi de USL
Lista membrilor noului Guvern va fi prezentată marţi, 1 mai.
Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul său de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu "va susţine South Stream şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti".
Într-o altă telegramă confidenţiala trimisă de Ambasada SUA la Washington în 2008, apare scris că "Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputaţilor şi expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani că este îngrijorat de faptul că Rusia îşi foloseşte puterea energetică să manipuleze evenimentele politice din regiune".
Citeşte şi Ponta: Am stabilit Gu