Din anii 1930, când Karl Landsteiner a descoperit sistemul grupelor de sânge AB0, oamenii de ştiinţă au aflat că în lume există alte 30 de grupe sangvine, iar recent au mai fost „găsite" încă două, arată sciencesetavenir.fr.
Grupa de sânge a fiecărui individ este definită prin prezenţa sau absenţa unor substanţe numite antigeni pe suprafaţa globulelor roşii (hematii). În principiu, suntem împărţiţi în grupele A, B sau 0, cu Rh pozitiv sau negativ. Însă particularităţile antigenilor de pe hematii ne încadrează totuşi într-o categorie mai largă a grupelor sangvine, 30 la număr.
Citeşte şi:
SUPERALIMENTE Seminţele de in te ajută să slăbeşti
Cum se îngrijeşte corect tenul acneic
Se întâlnesc rar
Cele două noi sisteme de grupe sangvine poartă numele Langereis (Lan) şi Junior (Jr) şi au fost identificate de cercetătorii de la Institutul Naţional de Transfuzii Sangvine din Franţa. Este vorba, de fapt, despre două proteine de pe suprafaţa globulelor roşii, care favorizează transportul unor substanţe în afara celulelor.
Ambele grupe noi de sânge se întâlnesc rar în Europa, însă profilul Junior este prezent la aproximativ 50.000 de japonezi, de exemplu.
Identificarea acestor grupe rare este extrem de importantă, fiindcă administrarea sângelui incompatibil în cazul unei transfuzii sangvine poate duce la deces, atrag atenţia specialiştii francezi.