300 de milioane de oameni au respiraţia şuierătoare specifică, iar până în 2025, numărul lor va creşte cu încă 100 de milioane.
Câţi dintre noi nu au avut, la un moment dat, un episod mai îndelungat de tuse, fără să meargă la medic?... Ei bine, tusea care persistă şi care se agravează la efort poate fi, în unele cazuri, singura manifestare a astmului. În alte situaţii, pe lângă aceasta, mai apar şi respiraţie şuierătoare
(wheezing), senzaţia de sufocare şi de strângere a pieptului.
Din păcate, multe persoane trec cu vederea acest simptom, care, de altfel, poate anunţa şi alte boli pulmonare grave (boala pulmonară obstructiv-cronică sau chiar cancerul pulmonar), şi ajung la medic chiar şi după un an de la apariţia simptomelor.
Crizele, la contactul cu alergeni
Există cazuri în care persoanele cu probleme respiratorii ajung la spital de-abia atunci când fac o criză de astm.
Mihaela P. credea că are un sistem imunitar foarte slab, fiindcă răcea des. „Vorbeam la telefon cu prietenele la intervale mari de timp şi-mi spuneau: «Iar eşti răcită? Mi se pare că ai nasul înfundat...» Pe lângă toate acestea, mai şi tuşeam, mai ales noaptea", relatează femeia.
Nu a ajuns la medic decât după mult timp, în perioada Crăciunului, când o durere de cap a determinat-o să ia un algocalmin. Pastila i-a declanşat o criză, manifestată prin senzaţie de sufocare şi teamă.
Aşa a ajuns la spital şi, după mai multe investigaţii, printre care şi o spirometrie (analiză care măsoară volumul şi debitul pulmonar), a fost diagnosticată cu astm bronşic.
După analize suplimentare, medicii au constatat că Mihaela avea alergii multiple. Motivul pentru care părea tot timpul răcită era că polenul şi praful îi declanşau simptomele alergice, asemănătoare cu o răceală.
Netratate, aceste alergii au degenerat în