Foto: Fundaţia Sergiu Celibidache Muzicianul şi dirijorul carismatic. Aşa era cunoscut Sergiu Celibidache. Compozitorul, dirijorul, muzicologul care, din orăşelul Roman a dus România în toate colţurile lumii. UNESCO a declarat anul 2012 "Anul Sergiu Celibidache". Se împlinesc, la 28 iunie, 100 de ani de la naşterea celui care spunea mereu :"Sunt român şi voi muri român". În onoarea sa, la 3 mai a fost deschisă prima ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache 100. Este un eveniment bienal, iar anul acesta se desfăşoară până la 7 iulie.
Fiul muzicianului, Serge Ioan Celibidache, preşedintele Fundaţiei Sergiu Celibidache, a spus, emoţionat: "Este cea mai fericită zi din viaţa mea. (…) Sperăm să putem veni aici, la fiecare doi ani, alternând cu Festivalul George Enescu, într-o formulă inedită, completându-ne reciproc. În timp ce Festivalul Enescu aduce lumea muzicală în România, noi construim România pentru lumea întreagă."
Sergiu Celibidache a avut şansa să se afirme într-o Europă liberă, în Germania. A putut crea, s-a putut afirma, a devenit celebru şi iubit în toată lumea.
Poate că în România nu am avut timp să-l cunoaştem, să-l admirăm. Dar acest festival, care începe, tocmai asta va face: ne va învăţa să-l cunoaştem şi să-l iubim pe Sergiu Celibidache. Pe lângă numeroasele masterclassuri susţinute de maeştri care au lucrat cu Sergiu Celibidache( să o amintim pe Ida Haendel) concerte, lansări de carte, poveşti despre maestru, cei care vor avea dorinţa de a cunoaşte "lumea lui Celibidache" vor fi martorii a două premiere: "Grădina de buzunar" (premieră naţională) şi "Haz de necaz"(Suită românească în 8 părţi), premieră mondială, compoziţiile celui aniversat. Cele mai multe dintre evenimente se vor desfăşura la Ateneul Român.
"Presărând «seminţe» de Celibidache, încet, dat sigur vom hrăni solul fertil pe care România îl are,