Numărul înmatriculărilor de autoturisme a crescut în primul trimestru din 2012 cu 20% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică. Sursa: Sorin Antonescu
După un an 2011 dezastruos din acest punct de vedere, cu o scădere de 43% față de 2010, situația înmatriculărilor pare să se îmbunătățească. Numărul autoturismelor înregistrate în primele trei luni ale acestui an a fost de 49.532, depășind chiar și nivelul din trimestrul 1 al anului 2010, de 44.755 de autoturisme înmatriculate. Chiar și așa, suntem departe de anii de vârf dinaintea crizei, cand se înmatriculau peste 100.000 de mașini în fiecare trimestru.
Cea mai mare parte a înmatriculărilor rămâne în zona mașinilor second hand. Estimările Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) pentru primele două luni ale anului arată vânzări de doar 8.015 autoturisme noi, ceea ce înseamnă că în primele trei luni acestea nu au depășit o treime din numărul total de înmatriculări.
Creștere și mai mare la vehiculele de marfă
O creștere mai mică au înregistrat înmatriculările de autobuze și microbuze, doar 11,3%, în timp ce motocicletele și mopedele înmatriculate au fost mai puține cu circa 7%.
Vehiculele pentru transportul mărfurilor au înregistrat cifre chiar mai bune, numărul înmatriculărilor crescând cu aproape 38% per total, până la 17.783 de unități. Cea mai mare pondere au avut-o autocamioanele, cu o creștere de 54%, până la 13.556 de noi înmatriculări față de trimestrul 1 din 2011.
La fel ca și în cazul autoturismelor, înmatriculările de vehicule de marfă au ajuns peste nivelul din alți ani de criză, însă sub cel dinainte de 2008. Totuși, diferența este mai mică decât la autoturisme, un semn că economia își revine mai repede decât apetitul românilor pentru a cheltui bani p