"Visul lui Adalbert", debutul în lungmetraj al lui Gabriel Achim, e povestea unui inginer cu ambiţii de regizor, a doua zi după ce Steaua a câştigat Cupa Campionilor. Sursa: SORINA DUMITRU
În filmul care are în acest weekend premiera pe marile ecrane, Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu) este un inginer în probleme de protecţia muncii, care are şi veleităţi de regizor. Pe 8 mai 1986, a doua zi după ce Helmuth Duckadam a apărat patru lovituri de la 11 metri în finala Cupei Campionilor, România este cuprinsă de febra pregătirilor pentru aniversarea de 65 de ani a Partidului Comunist.
Iulică va prezenta două filme despre protecţia muncii la uzina în care lucrează: unul documentar, celălalt "mai artistic". Dar are nenumărate probleme: cu soţia, cu amanta, cu şefii, cu un set de cuţite care i se face "pe sub mână" în fabrică pentru învăţătoarea fiului şi cu videoul pe care l-a adus de acasă pentru a revedea, cu superiorul lui ierarhic, tovarăşul Lefărdău (Doru Ana), meciul-eveniment.
Pe lângă o poveste din vremurile comuniste, împănată cu umor negru din belşug, "Visul lui Adalbert" vorbeşte şi despre procesul de producţie a unui film. E şi "despre accidentele care se întâmplă când noi, regizorii, încercăm să reconstruim realităţi", a declarat regizorul Gabriel Achim.
Filmul, descris de creatorii lui drept "o comedie romantică la uzină", a avut până acum o carieră de succes la diverse festivaluri, inclusiv la debutul din Reykjavik şi, ulterior, în Turcia, Bulgaria, Grecia şi chiar SUA (la Nashville).
Acesta este primul rol principal al lui Gabriel Spahiu într-un lungmetraj, după numeroase personaje secundare extrem de savuroase. Achim a declarat că l-a ales pe Spahiu pentru că "tot timpul m-a frapat că el are şi tragic şi comic în aceeaşi faţă." Din distribuţie mai fac parte Anca Androne, Ozana Oancea, Mimi Brănescu şi