Specialiştii Băncii Mondiale susţin că privatizarea este esenţială în întreprinderile din sectorul public. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Modelul comunist de guvernanţă corporativă încă funcţionează în companiile de stat, a declarat Kary Nyman, specialist în cadrul Băncii Mondiale, ieri, la o conferinţă pe tema guvernanţei corporative.
"Dacă vreţi, ca Guvern, să obţineţi capital privat în sectorul energetic, trebuie să luăm în considerare capitalul privat în companiile de stat", a afirmat acesta, precizând că societăţile de stat din energie trebuie listate la bursă. "Acest model comunist de guvernanţă corporativă, din păcate, se aplică şi în acest moment în companiile de stat, precum Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica", a mai spus acesta.
Nyman a exemplificat că în consiliile de administraţie sunt multe persoane numite politic, iar pentru dezvoltare este nevoie de oameni noi.
La rândul său, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale, a declarat că suntem în plin proces de introducere a unui sistem de management independent şi performant în companiile de stat, care face parte din acordul cu instituţiile financiare internaţionale.
Anul marilor privatizări
Lucrurile se precipită pentru autorităţile române, în condiţiile în care FMI pune presiune ca selecţia managerilor privaţi la o serie de companii de stat şi privatizările să aibă loc în termenele convenite anterior. Dintre acestea, Guvernul a reuşit să listeze 15% din acţiunile Transelectrica, să selecteze intermediarul pentru listarea a 15% din Romgaz şi pentru listarea a 20% din Tarom. Totodată, au fost selectaţi consultanţii juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica şi pentru privatizarea CFR Marfă. Am rămas în urmă, însă, cu privatizarea Oltchim, abia fiind depuse patru oferte, precum şi cu privatizarea Cupru Min, după ce prima licita