Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a anunțat astăzi că își dă demisia din funcția pe care o deține.
„Îmi prezint demisia pentru că mi se pare că este normal să respect decizia noului premier, care a spus că vrea să schimbe toți secretarii de stat”, a spus președintele CNAS.
Una dintre marile probleme în România sunt internările abuzive. Reforma în sistem se poate face printr-o altă viziune cu privire la finanțare. Sunt mândru de realizările CNAS, de proiectele în curs de implementare, sper că se vor bucura în continuare de sprijin, a ținut să mai precizeze șeful demisionar al CNAS.
Lucian Duţă şi-a prezentat bilanţul activităţii sale din 2009 şi până în prezent, menţionând că strategia CNAS a urmărit trei obiective majore: refacerea încrederii sistemului prin evitarea colapsului şi redobândirea echilibrului financiar, având în vedere că CNAS funcţionează ca un minister de finanţe al sistemului sanitar, precum şi creşterea accesului populaţiei la serviciile medicale, la o calitate cât mai bună, printr-un management bun al sumelor alocate şi obţinerea controlului bugetar prin transparentizarea cheltuielilor şi predictibilitatea evoluţiei costurilor, precum şi prin combaterea fraudei.
Stabilitate prin măsuri nepopulare
Printre reuşite, preşedintele CNAS a menţionat stabilitatea financiară prin măsuri ferme, chiar dacă nepopulare.
„Este vorba despre introducerea unui nou preţ de referinţă pentru medicamente în 2010 şi a taxei de clawback în 2011. În lipsa acestor măsuri, sistemul ar fi dat faliment. Am preluat mandatul de preşedinte al CNAS în 2009 într-o situaţie în care bugetul asigurărilor de sănătate risca să intre în colaps. Trebuie remarcat că introducerea noului preţ de referinţă a permis stimularea consumului de medicamente generice. Sper că viitorul guvern va continua implementarea acestei măsu