P de la pensie. Ziua care întîrzie glorios pentru veteranii lui Chelsea
“V-am avertizat încă de la începutul sezonului să nu îi scoateți din discuție pe pensionarii de la Chelsea”, a spus John Terry sîmbătă seară, după ce echipa sa a cîștigat finala FA Cup, 2-1, în fața lui Liverpool. Mai important e că pensionarii de la Chelsea nu s-au eliminat singuri din ecuație pe parcursul unui sezon în care au lăsat disputa din campionat orașului Manchester, dar visează la trofeul UEFA Champions League.
John Terry, 31 de ani. Lampard, 33 de ani. Cole, 31 de ani. Drogba, 34 de ani. Cech, la 29 de ani, nu a trecut încă pragul, dar nu e departe. Cu toate acestea, în ciuda cifrelor respectabile, jucătorii londonezi par a fi din noi ei înșiși, cei de acum 3-4-5 sezoane, și singurul obstacol din ultima vreme a fost lipsa de comunicare și empatie cu fostul antrenor, Andre Villas-Boas. Ca o eșarfă neagră legată la ochi, doar incapacitantă, nu și palpitantă. Chelsea nu s-a reinventat cu Di Matteo. Chelsea doar s-a trezit din somn.
Victoria din finala de sîmbătă seară de pe Wembley – stadionul lui Drogba, după cum îl numește Petr Cech - este o injecție cu adrenalină în inima fotbaliștilot și a suporterilor albaștri înainte de finala UCL, cu Bayern, în căminul nemților. Chiar o injecție cu adrenalină în inima fotbalului însuși, căci această mînă de pensionari nu este una obișnuită. Cel puțin pentru următoarele săptămîni Barcelona și Real Madrid au ieșit din modă, scoase temporar din catalogul fastului și şic-ului fotbalistic. La modă este Chelsea, o modă poate puțin retro. Dar așa e moda, ciclică, iar Chelsea e vintage.
Bătrînii, de obicei, nu își mai doresc mare lucru. Vor confort, vor respect, vor recunoaștere și odihnă. Bătrînii de la Chelsea vor altceva. Ei știu că există continuarea poveștii și că depinde numai de ei. Sînt mai calculați, mai înțelepți. Sau po